#CineSuntCaOm

Sunt Diana,

Psihoterapeut de familie, ghid al relațiilor de cuplu, însoțitor al adolescenților, trainer.

Intenția mea este să ajut la construirea relațiilor sănătoase prin știință, conștientizare și puțin umor.

#StoryTime

Sunt întrebată adesea cum de am ales să fiu terapeut relațional. Și acum începe partea în care o să îți dai seama că răspunsul la această întrebare nu e așa de scurt - scopul e să cunoști mai multe despre mine, dar s-ar putea să înveți când și dacă să pui întrebarea asta unui psiholog :)

Memoria îmi spune că am făcut această alegere în gimnaziu, după ce am ieșit de pe ușa cabinetului psihologului școlar, simțind uimire, surpriză și liniște la ideea că timp de o oră, un străin mi-a oferit atât de multă înțelegere. Iar în drum spre casă mi-am spus că așa îmi doresc să fac, la rândul meu, oamenii să se simtă.

Acum, experiența mă ajută să văd că am ales drumul înainte de această experiență. Pe firul roșu al poveștii relațiilor mele din familie și grupul de prieteni am primit mesajul că întâi de toate relațiile sunt grele. Iar asta m-a ajutat să îmi construiesc minuțios criteriile despre “cum NU trebuie să fie o relație”. Într-adevăr, mi-a oferit direcție până într-un punct, întrucât dinamicile în care am crescut au omis să mă învețe mai multe despre cum e o relație sănătoasă.

La liceu, în căutarea mea inconștientă de a aparține unui grup, am dat peste asociația non-guvernamentală A.L.E.G. (alături de care mă bucur să lucrez și în prezent) ce activează în domeniul combaterii și prevenirii violenței împotriva femeilor. Aici am început voluntariatul, nefiindu-mi foarte clar de ce tocmai zona relațiilor abuzive, căci în familia mea nu am avut parte de asta. Acum îmi pot da seama că, pe lângă bucuria de a ajuta, mesajul relațiile sunt grele a fost cel care a produs atracția.

În următorii ani, mi-am luat zborul din cuibul familiei la Cluj-Napoca și am urmat studiile universitare de psihologie, ca mai apoi să mă îndrept către București pentru masterat și formarea complementară în psihoterapia familiei. Desigur, o să îți vorbesc tot despre ceva ce nu am realizat la vremea respectivă (așa e firul narațiunii).

Primul cadou de bun venit a fost cartea “ Împreuna la bine și la greu. 10 adevăruri salvatoare pentru relația de cuplu” scrisă de Harville Hendrix și Helen L.Hunt - cei care au dezvoltat terapia relațională IMAGO. Fără îndoială, mesajul era în fața mea, dar tot nu l-am văzut.

Totuși, bine zice vorba “când elevul este pregătit va apărea și profesorul”.

Așa că iată-mă aici, învățând constant cum să stăpânesc arta terapiei relaționale alături de adolescenți, cupluri, familii și adulți. Studiez conceptul copilului interior, teoria atașamentului, dinamica relațiilor și mai nou constelațiile familiale sistemice.

Ce mai, sunt un #workinprogress și mă mândresc cu asta!

Îmi place să explic dinamica relațiilor umane în cuvinte simple.

Îmi place să ajut oamenii să se simtă auziți, înțeleși, acceptați, să-și confrunte durerile și să dobândească curajul de a face schimbări. Toate astea mă încarcă cu energie și speranță.

Și mai e ceva ce mă motivează în rolul de terapeut - faptul că nu trebuie să mă îngrijoreze plictiseala sau singurătatea (cred că sunt cele mai mari frici pe care le am). Câtă vreme îmi dau voie să fiu curioasă și să fac cât mai puțin pe deșteapta pot exersa, ghida și susține poveștile de viață cu care mă întâlnesc - și intenționez să fac asta pentru multă vreme.

#ThingsILikeLately

Cea mai recentă discuție: Relația cu adolescenții

High5 Podcast este un loc în care Claudia Știrbei strânge întrebări de la adolescenți și le adresează specialiștilor. Ba mai mult, îi invită și pe tineri la dialog.

Am stat de vorba despre felul în care se schimbă dinamica relațiilor de familie, atunci când copilul intră în preadolescență, cât și despre emoții și nevoi.



#Podcast


Când m-am gândit să concep Psihodescoperiri- Jurnalul tău de creștere, am avut în minte propriul meu proces de creștere. Știam atât de multe lucruri despre ce nu sunt și ce e insuficient în viața mea, simțind-mă constant incompletă și pierdută.

Ce m-a ajutat să prind rădăcini a fost practica jurnalului, prin exersarea recunoștinței, aprecierii și reflectării.

Astfel, jurnalul creat alături de Pagina de Psihologie este un instrument de autocunoaștere, care să te ajute să antrenezi mentalitatea de creștere.

#10paginipezi

Cel mai recent mesaj din seria "Gânduri #depenoptieră" se potrivește perfect cu tematica începutului de an nou și mă duce cu gândul la unul dintre principiile pe care se bazează Terapia Relațională Imago: energia urmează atenția - unde aleg să mă concentrez cu atenția, spre acea parte se va duce și energia mea.

Astfel, la început de an, dă-ți voie să observi dacă atenția ta se îndreaptă în spre negativ/insuficient sau dacă lentila prin care vezi e una mai completă.

#GandulDePeNoptiera

Nici nu știu ce introducere ași putea să fac acestui thriller psihologic. Cert e că, de mult nu m-a mai captivat, intrigat și suprins un film, așa cum a făcut-o Saltburn. Și tot cer este că, se poate înscrie, la prima vedere în seria filmelor scandaloase.

Dacă te uiți mai departe de scenele controversate, descoperi o legătură a poveștii minotaurului din mitologia greacă și mesajul întortocheat și tulburător al statutului social și lăcomiei.

#NetflixAD

#ButWaitThere’sMore

Hai să vezi ce altceva mai fac după ce ies pe ușa cabinetului! Am strâns articole, recomandări de carte și episoade de Podcast.

E important ca informațiile pe care le transmit în cabinet să ajungă și în afara acestuia. Un mod prin care simt că reușesc asta sunt colaborările și proiectele media.

Îmi doresc să te ajut să clădești relații sănătoase.

Lucrez alături de cupluri, părinți, adolescenți și adulți. Ia un loc și îți spun mai multe.