Ritualuri pentru stare de bine

Nu mai este un secret, pentru nici unul dintre noi, faptul viața de zi cu zi este presărată de incertitudine, confuzie zgomotoasă și rapiditate. Știm prea bine și că aceste aspecte ale vieții ne pot face să simțim stări de anxietate și depresie. Adesea, cele două se însoțesc una pe alta, având multe moduri similare de a se manifesta, împărțind și multe dintre aceleași căi neuronale ale creierului.

Din fericire, noi, oamenii, am găsit modalități de a gestiona aceste stări prin schimbări pe care le putem face la nivelul comportamentelor și gândurilor, ajuntându-ne să cârmuim incertitudinea și evenimentele stresante ce apar inevitabil în viața noastră.

Scutul ritualurilor

Și când vine vorba de anxietate și depresie, ritualurile se dovedesc a fi  deosebit de bune în gestionarea acestor stări. Ritualurile sunt un scut eficient care ne protejează de atacul evenimentelor incerte. Dar care este magia pe care o produce practica ritualurilor zilnice? Răspunsul  este mai puțin legat de magie și mai mult despre știință.

Studiile în domeniul sănătății mintale aduc dovezi despre proprietățile anxiolitice ale ritualurilor. Ele aduc ordine și structură într-o lume dezordonată și haotică prin repetitivitate și sentimentul personal de control sau ordine. Toate acestea oferă creierului nostru o experiență plăcută de predictibilitate și stabilitate.

În esență, în momentele în care incertitudinea este în afara controlului nostru, creierul ne va conduce în mod automat spre ritualuri și comportamente pentru a produce un sentiment de control personal. Acesta, pare a fi punctul de plecare pentru toate ritualurile mici (și mari) ale vieții.

În tot acest context, suntem nevoiți să ne construim o serie  de ritualuri care să ne permită să creștem calitatea vieții și să avem grijă de sănătatea noastră mintală. Te invit să trecem de la cuvinte la acțiune, descoperind câteva ritualuri pe care să le integrezi în rutina ta.

  1. Jurnalul ghidat

Cercetările din ultimii ani au arătat că anumite practici ale jurnalului pot avea un impact pozitiv asupra multor aspecte ale vieții: sporirea fericirii, creșterea creativității, starea generală de mulțumire față de propria viață și desigur reducerea stărilor de depresie și anxietate.

A ne înșira gândurile pe o foaie de hârtie nu este suficient pentru a ne bucura de efectele acestui ritual. Beneficiile apar în funcție de tipul de jurnal pe care-l folosim. Tipul de jurnal care a venit cu beneficii în viața mea este jurnalul de recunoștință și apreciere.

Anxietatea și depresia sporesc abilitatea noastră de a ne concentra atenția pe scenarii negative, pe imperfecțiune, insuficiență și critică. Prin urmare, a îți antrena recunoștința și aprecierea te poate ajuta să dezvolți perspective flexibile, creative, să reflectezi asupra comportamentelor sau sentimentelor.

Ritualul jurnalului nu îți promite schimbări peste

noapte, însă poate fi o resursă către care să te îndrepți tot mai des atunci când te simți

copleșit.

Ca punct de pornire, îți propun  Psihodescoperiri. Jurnalul tău de creștere , pe care l-am

publicat recent la Pagina de Psihologie.

2. Ia-ți vitaminele în serios

Când vine vorba de stări de anxietate și depresie, este imposibil să ne separăm mintea de corp.

Unul din cele mai cunoscute ritualuri prin care ne arătăm susținerea față de starea de bine a corpului nostru este prin suplimentele de vitamine. Doar că, nu doar corpul se bucură de grija pe care i-o oferim prin vitamine, ci și sănătatea mentală și funcționarea creierului au parte de sprijin. Există 13 tipuri de vitamine. Cele care sunt relevante pentru sănătatea mentală sunt: D3, complexul de vitamine B, Omega 3.

Vitamina D3

Potrivit unui studiu de revizuire din 2015, persoanele cu simptome de anxietate sau depresie au avut uneori și niveluri reduse de calciferol, care este produs atunci când vitamina D se descompune în organism. Deoarece atât de puține alimente vegetale conțin vitamina D, luarea unui supliment de vitamina D, petrecerea mai mult timp la soare și consumul de pește gras pot crește nivelul de vitamina D, contribuind potențial la reducerea anxietății.

Suplimente cu vitamina D3 sunt adesea recomandate în perioada toamna - iarna când stam mai puțin la soare si avem corpul acoperit.

Complexul de vitamine B

Oboseală, iritabilitate, concentrare slabă și stări de depresie - toate pot fi semne ale unei deficiențe de vitamina B. Asta pentru că compușii din complexul B sunt necesari pentru menținerea sănătoasă a celulelor creierului până la metabolismul carbohidraților (sursa de combustibil a creierului). B-urile sunt, de asemenea, necesare pentru producerea de neurotransmițători, care reglează starea de spirit și transmit mesaje prin creier.

Care B este cel mai important? Este imposibil de spus. Toate au roluri importante în buna funcționare a metabolismului și a sănătății mentale.

Omega 3

Oamenii de știință au început să cerceteze efectele acizilor grași omega-3 asupra tulburărilor de dispoziție când au descoperit că depresia este mai puțin frecventă în țările care consumă în mod tradițional o dietă bogată în Omega 3. Acizii grași pot călători cu ușurință prin membranele celulare, unde pot interacționa cu moleculele responsabile de reglarea stării de spirit. De asemenea, îmbunătățesc fluiditatea membranei celulare și influențează funcția neurotransmițătorilor, toate contribuind la o stare mentală îmbunătățită.

Studiile arată că atunci când ceva ne face plăcere, putem să transformăm mai ușor într-un obicei.

De aceea atunci când vorbim de stabilirea unor rutine zilnice, putem alege suplimente care ne fac plăcere pe lângă eficiența acestora.

Un punct bun de pornire în împrietenirea cu ritualul vitaminelor de care ai nevoie sunt Badagoom gummies.

Vitaminele sub forma de gummies au au efect imediat asupra creierului nostru, simțindu-se ca o recompensă datorită texturii și gustului.

3. Conectarea cu corpul

Este imposibil să ne facem gândurile să dispară; adesea, cu cât încercăm să le evităm mai mult, cu atât devin mai zgomotoase. Introducerea  meditației în ritualul de la începutul sau finalul zilei  poate ajuta la îndepărtarea agitației minții.

Mă gândesc că atunci când te gândești la meditație îți apare în minte imaginea unui persoane care stă cu picioarele încrucișate, cu ochii închiși. Ei bine, pentru a da o șansă acestui tip de ritual, e important să știi că  există multe moduri de a medita care nu necesită să stai complet nemișcat.

Unele meditații pot să fie mersul pe jos fără device-uri, chiar meditații în timpul desfășurării activităților de zi cu zi. Meditația poate și ar trebui să fie individualizată pentru a te ajuta. Și nu în ultimul rând, durata meditației este mai puțin importantă decât a fi consecvent. Poți începe  cu sesiuni scurte de trei până la cinci minute, crescând treptat timpul.


























Next
Next

Interviu Pagina De Psihologie - “În terapia de cuplu, clientul este relația”