#PsihoDescoperiri: Noul bărbat
Am fost interesată de rolurile și stereotipurile de gen încă de prin adolescență, când am început să activez în zona voluntariatului. Însă, abia când am intrat în cabinetul de psihoterapie am avut acces direct la arhiva acestei vechi povești originare, bine înrădăcinată în cultura noastră.…
#PsihoDescoperiri: Comunicarea autentică în cuplu
De când ne naștem, ni se transmite cât de important și vital este limbajul, să ne îmbogățim vocabularul, să articulăm corect, clar și răspicat ce avem de spus. Încă de la început, lumea și îngrijitorii ne spun: „Folosește-ți cuvintele!“. Cred că este una dintre frazele…
#PsihoDescoperiri: Adolescența și psihologia pierderii
„Până acum ceva timp trăiam cu acest copil drăguț și, în mare parte, ascultător, care își dorea să petrecem timp împreună. Dar peste noapte s-a schimbat“. Cam așa își face simțită prezența, pentru mulți părinți, etapa de (pre)adolescență. Pe scurt, cu un oarecare șoc. Unde le-o…
#PsihoDescoperiri: Viața de cuplu după ce apare bebelușul
A avea copii schimbă peisajul relației de cuplu, însă parentingul nu trebuie să se transforme într-un paznic care, încetul cu încetul, stoarce pasiunea. Știu că poate să pară bizar să găsești conceptul de parenting și pe cel de pasiune în aceeași propoziție, însă există tot…
#PsihoDescoperiri: Adio perfecțiune, bun-venit suficiență!
A fi părinte este cel mai provocator job pe care noi, oamenii, îl putem avea. Dar este și cel mai plin de satisfacții. Rolul de părinte este energizant și obositor. În parte, din cauza presiunii pe care o punem asupra noastră, spunându-ne: „Eu nu o…
#PsihoDescoperiri: Ce te face un părinte bun
Fiecare om, indiferent de vârstă, este diferit; așa că nu există o modalitate corectă și universală de a fi un părinte bun, deși suntem mult mai în temă cu caracteristicile unui părinte care abordează lucrurile greșit (cum ar fi abuzul, neglijența sau îngăduință excesivă). Paradoxul…
#PsihoDescoperiri: Cum oprim mâncatul pe fond emoțional
Te surprinzi mâncând atunci când nu îți e foame? Poate ai ajuns să observi că folosești mâncarea drept o sursă de confort când te simți trist, anxios sau plictisit? Simți că ai o relație mult prea strânsă cu mâncarea? Să știi că nu ești singurul…
#PsihoDescoperiri: De ce să rămâi în mișcare
Pentru multă vreme, am trăit cu impresia, poate chiar cu stereotipul, că sportul este făcut pentru cei ce au un corp atletic, cei care își dedică timpul liber exclusiv antrenamentelor sau pentru cei care de mici au avut ocazia să-și însușească o anumită practică a…
#PsihoDescoperiri: Viața dincolo de ecrane
Cred că sunt multe lupte pe care le avem de dus, dar una din cele mai feroce și dificile a devenit relația noastră cu rețelele sociale, implicit cu ecranele. Având în vedere că, cel mai probabil, citești acest lucru pe un ecran, îmi imaginez că…
#PsihoDescoperiri: Siguranța psihologică la muncă
Ne întâlnim cu relațiile și trăim cu acestea în toate domeniile vieții noastre. Pentru mulți dintre noi, mediul de lucru este spațiul (online sau fizic) în care ne petrecem o parte considerabilă a timpului și facem asta relaționând. Dacă ne ghidăm doar după timpul petrecut…
#PsihoDescoperiri: Siguranța emoțională în cuplu
Dacă iubirea ar fi de ajuns, toate cuplurile ar fi fericite. Știu că este complicat de admis, însă adevărul este că relațiile necesită muncă. Dragostea este acest element cheie pentru începutul unei relații, ne ajută să stabilim o conexiune și aduce un avânt de curiozitate…
#PsihoDescoperiri: Știința conectării
Conectarea este un concept căruia noi, oamenii, am început să îi acordăm mai multă atenție în ultima vreme. Poate se datorează conștientizării că suntem ființe profund sociale sau faptului că lipsa ei pe o perioadă îndelungată ne-a golit rezervoarele și acum suntem atenți să le…
#PsihoDescoperiri: Vina cea de toate zilele
„Nu depun suficient efort!“ sau „Nu ar fi trebuit să spun nu!“. Sunt doar câteva dintre mantrele negative pe care ni le spunem atunci când simțim vinovăție. Această emoție, pe care mulți dintre noi o cataloghează ca fiind dificilă, poate fi un semnal sincer, care…